Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows NT ailesine ait olan Windows 10 işletim sistemi, Temmuz 2015’te piyasaya sürüldüğünden beri pek çok bilgisayar tarafından kullanılarak olumlu dönüşler almıştır. Windows 8’de yapılan değişikliklerin kullanıcılar tarafından beğenilmemesinden sonra, kullanıcıların istekleri göz önüne alınarak Windows 10’da birçok sorun giderilmiş ve bu sayede olumlu dönüşler alınabilmiştir.
Windows 10 işletim sistemi ile birlikte gelen yenilikler arasında Cortana sesli asistanı, birçok kişinin yavaşlığından ve performansından şikâyetçi olduğu Internet Explorer’ın Edge ismiyle yeniden kullanıcıya sunulması ve zorunlu güncelleme kuralının olduğunu söyleyebiliriz. Sevilen özelliklerin geliştirildiği ve performansın arttırıldığı bu işletim sisteminde, esnek ve kullanıcı odaklı kullanım neticesinde Windows sürümleri arasında en sevilenlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Windows 11 Özellikleri Nelerdir?
2021’den beri bilgisayarlarda Windows 10’nun yerini alan yeni işletim sistemi olan Windows 11, yepyeni bir tasarımla kullanıcıya sunulmuştur. Yenilenmiş görünümü ile güncel tasarım örneklerini yakalayan Windows 11, alışılagelmiş Windows sürümlerinden farklı bir kullanım sunmaktadır. 6 yıllık bir kullanım sonucunda beklentisi yüksek olan kullanıcıların tasarım konusunda Windows 11’den istedikleri performansı aldıklarını söyleyebiliriz.
Windows 11 özellikleri nelerdir? Windows 11’i cihazınıza indirebilmek için ihtiyacınız olan sistem gereksinimleri arasında ise en az 4GB kapasiteli bir RAM, 64GB ya da daha büyük bir kapasitede depolama alanı, 1 gigahertz veya daha hızlı olan 2 veya daha fazla çekirdekli 64 bit işlemci ve WDDM 2.0 sürücüsüyle DirectX 12 veya üzeri uyumlu grafik kartı özellikleri sağlandığı takdirde Windows 11 işletim sistemine sahip olabilirsiniz.
Windows 10 ve Windows 11 Karşılaştırması Nasıldır?
6 yıl kadar uzun bir süredir kullanılan ve birçok kullanıcının alıştığı Windows 10 işletim sisteminden sonra beklentileri karşılayacak şekilde geliştirilen Windows 11’in eski sürüme göre daha esnek ve kullanıcıyı odaklı olduğunu söyleyebiliriz. Windows 11 ile getirilen esnek özelliklerin başında Başlat Menüsünün ortada bulunması ve istendiği takdirde farklı yere konumlanabiliyor olması gelmektedir. Önceki sürümlerde sol alt kısımdan açılan Başlat Menüsü artık kullanıcının istediği noktaya çekebildiği bir özellikle daha rahat bir kullanım sağlamaktadır.
Ayrıca Windows 11 işletim sisteminde ikonların daha aralıklı olduğu görülmektedir. Daha geniş ve esnek tasarım sayesinde dokunmatik olarak kullanan kişilerin kullanımının büyük ölçüde kolaylaştığını söyleyebiliriz. Ekran bölme konusunda oldukça yardımcı olan bu sürümde ekranı üçlü ya da dörtlü gibi istenilen sayıda bölerek çalışabilmek mümkündür.
Windows pencerelerinin daha rahat bir şekilde ayarlanması, daha yuvarlak hatlara sahip olarak tasarlanan ikonlar ve pencereler sayesinde görüntülerdeki ve kullanımdaki keskinlik büyük ölçüde azaltılmış durumdadır. Uzaktan çalışma dönemlerinde hayatımıza giren bir konferans uygulaması olan Microsoft Teams’in de Windows 11 ile birlikte cihazlara yüklü bir şekilde gelmesi söz konusudur.
Yorumlar kapatıldı.