Teknolojik cihazlar her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da kontrolsüz kullanım, fiziksel olarak bazı hasarlara sebep olabilir. Bu tür cihazları bilinçli olarak kullanıp olası hasarlardan korunmak için önlemler almalıyız. Telefon ve tablet gibi teknolojik cihazların sebep olduğu hasar, ilk olarak temas halinde olduğu gözlerde meydana gelir. Miyop sayısı, Avrupa’da son 20 yılda iki kat artmışken, ülkemizde de görülme oranı yüzde 65 civarlarına çıkmıştır. Kontrolsüz kullanım ile miyop hastalığının ortaya çıkması 3,5 yaşına kadar gerilemiş ve çocuklarla birlikte yetişkinlerde de doğru kullanım konusunda bilinçlenmek önem kazanmaya başlamıştır.
İş ve eğitim hayatıyla birlikte boş zamanları da değerlendirmek için kullandığımız telefon ve tabletler, miyop hastalığının görülme sıklığını ciddi oranda arttırmaktadır. Bunun önüne geçmek için telefon ve tablet gibi cihazları kullanırken dikkat edilmesi gerekenler yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Telefon ve Tablet Kullanırken Mesafe Ne Kadar Olmalı?
İlk olarak telefon ve tablet ile aranızdaki mesafeye dikkat edin. Elinizdeki alet sizden mutlaka 40 cm uzakta olmalıdır. Cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik aletleri kullanırken aramızda yeterli mesafenin olduğundan emin olmamız gerekir. Bu mesafe yalnızca teknolojik aletler için değil elimizde olan kitap gibi tüm objeler için geçerlidir. Bu mesafe burun ucundan itibaren alınır ve 2 karış mesafeden daha fazla yaklaştırılmaması gerekir.
Miyop göz hastalığı halk arasında uzağı görememek olarak bilinir. Yalancı miyop ise stres ve yorgunluğa bağlı olarak kasların aşırı yüklenmesi ve gevşeyememesi olarak açıklanabilir. Gözleri uzun süreli çalışma ve odaklanma sonucunda yorduğumuz zaman dinlendirmek için 20-20-20 kuralını uygulayabiliriz. Bu kurala göre yorulan gözleri dinlendirmek için 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 metre uzağa bakmalısınız. Bu durum kısa mesafeye odaklanan göz kaslarınızın esnemesine ve dinlenmesine yardımcı olur. Böylelikle çeşitli göz hastalıklarının oluşmasının da önüne geçmeyi başarabilirsiniz.
Karanlıkta Ekrana Bakmak Zararlı Mı?
Telefon ekranına karanlıkta bakmakta özellikle kaçınılması gerekilen alışkanlıklardandır. Bu durum hem yeterli mesafeyi ayarlamakta sıkıntı olmasına ve uykuya dalmanın zorlaşmasına sebep olur. Ayrıca ortam kadar geçirilen zamanda göz hastalıkları açısından oldukça önemlidir. Sosyal medyada uzun süre vakit geçirmek göz hastalıklarının ilerlemesine ve gözlerde batma, kaşıntı, kızarıklık gibi rahatsızlıkların oluşmasına sebep olur. Diyabet hastası bir bireyseniz, kan şekerinin artmasına bağlı olarak diğer kişilere göre miyop geçirme sıklığınız daha yüksektir. Bu durumu göz önüne alarak dikkat etmeniz gerekir.
Yetişkinlerle birlikte çocuklarında telefon ve tablet kullanırken oldukça dikkatli olması gerekir. Ebeveynlerin hafta içi ve hafta sonunda çocukların kullanımını sınırlandırmaları ve 15 dakikalık periyotlara bölmeleri tavsiye edilmektedir. Ayrıca çocukların büyüme ve gelişmesi için 7 yaşına kadar telefon veya tabletle tanıştırılmaması gerekir.
İlk yorum yapan siz olun