İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İşlemci Nedir? 

Yarı iletken transistörlerin oluşturduğu devre sayesinde üretilen elektrikle 1-0 komutlarının yerine getirildiği ve bilgisayar içerisindeki birimlerin bu komutlar ile kontrol edildiği donanım parçasına CPU yani Merkezi İşlemci Birimi denmektedir. Kısaca işlemci olarak bahsettiğimiz bu donanım parçasındaki 1’ler devrede elektrik sinyalinin bulunduğuna işaret ederken, 0’lar devrede sinyal olmadığını belirtmektedir. Sinyallerin oluşturduğu kombinasyonlar neticesinde işlemci biriminde, her harf, renk ve öge için farklı komutlar oluşturularak iletişim ve veri akışı sağlanmış olmaktadır. 

Ne İşe Yarar?

İşlemcilerde bulunan giriş ve çıkış birimleri sayesinde bilgisayarla kullanıcı arasında bir köprü görevi gördüğünü söyleyebiliriz. En basit haliyle örnek verilmek gerekirse, kullanıcı klavyeden a harfine basarak ekrana a harfini yazdırmak isterse, giriş aygıtı olan klavye yardımıyla işlemcinin giriş birimine a harfinin yazılması emrini gönderir. Ekrana bir harfin basılması gerektiği zamanlarda çalışan komut işlemci içerisinde harekete geçirilir ve komutun görevini yapmasıyla birlikte kullanıcı ekranda a harfini görmüş olur. 

Kısaca İşlemci ne işe yarar bahsetmek gerekirse bu örnekten de anlaşıldığı gibi işlemciler, bilgisayardaki tüm akıştan sorumludurlar. Komutların gerektiği zamanlarda bellekten çağırılarak çalıştırılmasını sağlarlar. Eğer bir bilgisayarda işlemci bozulursa, o zaman hiçbir birim çalışmayacaktır. İşlemcisi bozulan bir bilgisayarda fanlardan başka hiçbir şeyin çalışmadığına şahit olabilirsiniz. 

Mobil İşlemci ve Masaüstü İşlemci Farkı Nedir? 

Mobil işlemci ile anlatılmak istenen kavram, dizüstü bilgisayarlarda kullanılan işlemci çeşidini ifade etmektedir. Masaüstü işlemciler ile masaüstü bilgisayarımıza takılı olarak çalışan işlemcilerdir. Laptoplar ve diğer dizüstü bilgisayar modelleri, donanımsal açıdan bakıldığında her ne kadar masaüstü bilgisayarla aynı görünseler bile boyutlarından ve işlevlerinden kaynaklı olarak birçok farklılıkları bulunmaktadır. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar arasındaki donanım açısından bilinen en önemli fark ise işlemcileridir. 

Dizüstü bilgisayarların kullanılmasındaki temel amaç taşınabilir olmasıdır. Masaüstü bilgisayarlarından farklı olarak dizüstü bilgisayarların taşınabilir olmasını sağlamak için bu cihazları ham güç kaynağından kopararak taşınabilir bir güç kaynağı vermek gerekir. Bu nedenle dizüstü bilgisayarlardaki işlemcilerin, masaüstü modellerinde olduğu gibi ham güçle çalışması düşünülemez. Dizüstü ile sağlanan esneklikten dolayı mutlaka donanımda bazı değişiklikler ve kolaylıklar olması gerekecektir. 

Bu nedenlerden dolayı mobil işlemcilerde, masaüstü işlemcilerden farklı olarak güç verimliliği ve soğutma durumları farklı olmak durumunda kalır. Dizüstü bilgisayarlar bir güç kaynağına bağlı olmadıkları için güç verimliliğini sağlamak zorundalardır. Bu nedenle mobil CPU’ların güç verimliliğini sağlayacak şekilde hafifletilmesi gerekmektedir. İkinci fark ise soğutmada karşımıza çıkar. Büyük bir kasa yerine küçük bir plaka üzerine dizilen donanım parçaları için ısı dağılımı oldukça önemli bir konudur. Bu nedenle masaüstü bir bilgisayarda kullanılan ve ısı üretimi konusunda herhangi bir kısıtlaması olmayan CPU’nun bir laptopta kullanılması düşünülemez. Bu nedenle mobil CPU’lar daha düşük çekirdekte ve düşük saat hızlarında çalışmak durumunda kalırlar. Bu sayede CPU’dan kaynaklanan ısı büyük ölçüde azaltılmış olacaktır. 

Yorumlar kapatıldı.