Saatin kaç olduğunu öğrenmek ve saati takip etmek günümüz teknolojisiyle birlikte artık çok daha kolay. Bunun için kimi zaman telefona, kimin zaman bilgisayar ekranına, kimi zamansa kol saatimize veya duvar saatimize bakarız. Peki, gün içinde zamanımızı verimli kullanabilmek için sıklıkla baktığımız saatin mekanizması nasıl çalışır hiç merak ettiniz mi? Özellikle günümüzde akıllı saatlerin yaygınlaşmasıyla birlikte diğer saatlerden farklı olarak akıllı saat mekanizması nasıl çalışır? Gelin hep birlikte inceleyelim…
Saat Mekanizması Nedir?
Bir saati saat yapan en önemli husus, onun çalışmasını sağlayan saat mekanizmasıdır. Saat mekanizmaları karışık bir yapıya sahiptir. Saat üreticileri, saatin dış görünüşünden önce mekanizmaya önem verirler. Mekanizmanın kalitesini belli eden özelliklerin başında hassasiyeti, sapma oranı, dayanıklılığı, kolay kullanımı ve maliyeti bulunur.
Çarkların ve birçok küçük parçanın senkronize bir şekilde hareket etmesiyle kadrandaki akrep ve yelkovan hareket eder. Peki, ama akıllı saat mekanizması nasıl çalışır?
Kaç Çeşit Saat Mekanizması Var?
Temel olarak üç çeşit saat mekanizması bulunur: Quartz, Mekanik ve Otomatik. Quartz saat mekanizması pil ile çalışan bir mekanizmadır. Mekanizmanın çalışmasını tamamen pil ve ondan çıkan enerji sağlar. Mekanik mekanizma, quartz mekanizmasından farklı olarak saatin tepe düğmesinin kurulmasıyla çalışır. Elle kurularak çalışan bu saat, gücünü mekanik enerjiden alır. Otomatik mekanizmalar ise otomatik sarma saatleri olarak da bilinen mekanizmalardır. Eğer akıllı saat mekanizması nasıl çalışır diye merak ediyorsanız öncelikle otomatik saat mekanizmasını incelemeniz gerekir.
Otomatik Saat Mekanizması Ne Anlama Gelir?
John Hardwood tarafından 1923’te üretilen ilk otomatik kol saati, yıllar içinde geliştirilmiş ve günümüzde en popüler saat mekanizmaları arasında yerini almıştır. Bu mekanizma, çalışma gücünü kişinin bileğinin doğal hareketinden alır. Saatin içindeki karışık parçalar bileğin hareketi sayesinde çalışır.
Dakika prensibiyle çalışan quartz saatlere kıyasla otomatik saatler süpürme hareketiyle çalışır. Bu çalışma biçimi saatten tik tak sesinin çıkmasını engeller. Saat düzenli kullanıldığı sürece çalışmaya devam edecektir. Kaliteli ve dayanıklı bir mekanizma olmasının yanında saat markasına ve modeline bağlı olarak da belirli bir sapma oranına sahiptir.
İşte! Akıllı saat mekanizması nasıl çalışır artık biliyorsunuz. Elbette her mekanizmanın kendine has özellikleri var. Genellikle quartz mekanizmaların çıkardığı tik tak sesi, mekanik saatlerin elle kurulma zorunluluğu pek çok kişi tarafından dezavantaj olarak görülür.
Ancak otomatik saat mekanizmasına sahip akıllı saatler rahat kullanımlarıyla bilinmektedirler. Günümüzde geliştirilen mekanizmalarıyla birlikte de daha çok tercih edilen saat mekanizmalarının başında gelmektedirler. Saat mekanizmalarını anlatması bizden, seçimi sizden… Artık hangi mekanizmaya sahip saati seçeceğiniz tamamen size kalmış ☺
İlk yorum yapan siz olun