İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

RAM Bellek Nedir? 

Hesaplama yapan cihazların daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlayan donanım birimine RAM denmektedir. Kısa süreli bir hafıza olarak çalışan bu bellek türünde hedeflenen amaç, bellekle daha az iletişimde bulunarak yapılan işlemlerin hızlandırılmasını sağlamaktır. Bilgisayar ve akıllı telefonlar gibi pek çok teknolojik üründe karşımıza çıkan RAM, saklama şekline bağlı olarak SDRAM ve DRAM olarak ikiye ayrılır. Bilgisayarlarımızda kullanılan RAM’ler DDR olarak bilinen ve saat vuruşunda veriyi iki kat fazla iletmeyi sağlayan hızlandırılmış RAM’lerdir. Bu donanım birimlerinin sağladığı destek ile cihazlar daha hızlı veri aktarımı sağlar ve bu sayede yapılan işlemlerin çok daha hızlı gerçekleştirilmesi sağlanır. 

RAM Özellikleri Nelerdir?

RAM bellek nedir sorusuna kısa bir açıklama yaptığımıza göre RAM belleğin özelliklerine değinelim. RAM’in en önemli özelliği veri iletim hızıdır. Bilgisayarınızda bulunan RAM’in bu özelliğini öğrenmek için ‘Görev Yöneticisi’ne girerek Performans sekmesine girip belleğinin hızının bulunduğu alandan öğrenebilirsiniz. Bu hızın değerine göre RAM’in DDR’ın hangi türüne ait olduğunu bulabilmenizde mümkündür. Bu hız özelliklerinde yer alan MHz değeri hızı ifade eden bir birimdir. Bu değer ne kadar yüksek olursa verilerin iletilme hızı da o kadar fazla olur. RAM’lerdeki bir diğer özellik ise Cas Latency özelliğidir. Bu özellikte RAM’deki gecikme süresini ifade etmektedir. Yani bu değer ne kadar düşük olursa RAM o kadar hızlı çalışır diyebiliriz. 

RAM Yükseltilebilir Mi?

Alanında bilgi sahibi olan bir kişiden yardım alınarak RAM’lerde yükseltme yapılabilmektedir. Bilgisayardaki işlemlerin daha hızlı yapılmasını sağlamak için RAM değiştirilebileceği gibi yalnızca yükseltilen RAM ile birlikte bilgisayardan yüksek bir performans beklememek gerekir. Neticede RAM ek bir depolama alanı sağlar. Eğer bilgisayarın daha hızlı olması istenirse o zaman SSD, işlemci, ekran kartı gibi diğer parçalarda yükseltme ve değiştirmeye gidilebilmektedir. 

RAM yükseltirken bilgisayarın ve sizin ne kadar RAM’e ihtiyacı olduğunu tespit etmeniz gerekebilir. Genellikle günlük kullanımlarda 4GB RAM yeterli olabilmektedir. Ancak oyun ya da kodlama gibi daha ağır yük çeken bilgisayarlarda RAM’in değeri en az 8GB olmalıdır. Çok daha yüksek performansın söz konusu olduğu durumlarda 16GB seçeneklere de başvurulabilmektedir. 

RAM değiştirilmek istendiğinde anakartın özelliklerine uygun olarak RAM almak oldukça önemlidir. Anakartın desteklemediği sınırlarda alınan RAM’ler her ne kadar yüksek olsa da bilgisayara istenen performansı sağlamayacaktır. Bu nedenle sistem toplarken ya da yalnızca yükseltme yapmak istediğinizde anakartın uyumlu olduğu CL değeri, MHz değeri ve DDR bilgisinin aldıklarınızla uyumlu olduğuna emin olmanız gerekmektedir. RAM aldıktan sonra mevcut RAM’in slotlarından birine bağlayarak bilgisayarın ile uyumlu olan yeni RAM’i kolayca çalıştırabilirsiniz. Yani anakarta uygun olan bir RAM’i takmak oldukça kolay bir işlemdir. RAM yükseltmede önemli olan kısım doğru RAM’in belirlenmesi aşamasında önem taşımaktadır.

Yorumlar kapatıldı.