5G ve gelişmiş bağlantı nedir sorusu gündemdeki yerini korumaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte 4.5G’den sonra 5G, hatta 6G konuşulur olmuştur. Teknoloji, beraberinde mobil alanda da gelişmeleri getirmiştir. Hal bu şekildeyken 4G teknolojisi yerini 5G’ye bırakmaya başladı. 5G alt yapı hazırlığı, dünyanın pek çok yerinde başlamış konumda.
5G terimi, dünya çapında kullanılan kablosuz ağ sistemlerinin beşinci neslini ifade etmektedir. Söz konusu beşinci nesil, önceki teknolojilere göre daha fazla veri hızı ve güvenlik sağlamaktadır. Düşük gecikme süresi ve geniş ağ kapasitesi de beraberinde sunulan imkânlar arasında. Mobil ağ teknolojilerinde gelen her nesil, öncekine göre daha fazla verimlilik ve kapasite sağlamaktadır.
Öte yandan akıllı telefon sektöründeki öncü firmalar da 5G ile uyumluluk yakalamak adına bu yolda telefon üretmeye başlamıştır. Günümüzde 5G teknolojisi, 60’tan fazla ülkede kullanılmaktadır. Bu sayının giderek artması ve uyum sağlanması bekleniyor.
4G ile 5G Arasındaki Farklar Nelerdir?
5G ve gelişmiş bağlantı nedir sorusundan sonra 4G ile 5G arasındaki farklara değinmekte yarar bulunmaktadır. Dördüncü nesil teknoloji ile kıyaslandığında 5G teknolojisi, daha hızlı bir veri akışı sunmaktadır. Bu hızı etkileyen en önemli faktörlerden birisi kullanılan cihazın ve 5G teknolojisinin alt yapısal özellikleridir. Ancak 5G teknolojisi, her koşulda hız yönünden 4G teknolojisini geride bırakmaktadır.
Hız yükseldiği takdirde ağ gecikmesi de düşmektedir. Bu sayede 60 ile 120 kat arasında bir iyileşme, gecikme hızı bakımından 5G ile sağlanmaktadır. Yapılan araştırmalar, 5G teknolojisi ile yakalanan hızın ortalama 1.4 gigabit olduğunu göstermektedir. İlgili rakam, 4G teknolojisine göre 20 kat daha hızlıdır. Günlük yaşamdan bir örnek vermek gerekir. Örnek olarak yüksek çözünürlüklü bir filmin 15 – 20 saniyede indirilmesi verilebilir. 4G teknolojisinde 50 ile 150 milisaniye arasındaki rakamlar normal kabul edilirken, 5G ile bu rakam birkaç milisaniyeye indirgeniyor.
Görüldüğü üzere en temel farklılık hız yönünde ortaya çıkmaktadır. 5G ile veriler, daha hızlı bir şekilde teknoloji dünyasında dolaşabilecektir. Bir filmi 15 – 20 saniyede indirmek imkânsız gibi görünse de 5G teknolojisi ile bunu yapabilmek mümkün. Türkiye’de henüz uygulamaya konulmayan bu teknolojinin hazırlıkları sürmektedir. Yakın bir zamanda da 5G teknolojisine geçişin başlayacağı öngörülmektedir.
5G Teknolojisinin Yenilikleri Nelerdir?
5G teknolojisi ile elde edilecek yüksek hız ve düşük gecikme, teknolojinin birçok alanında devrim niteliğindeki gelişmeleri sağlayabilir. Özellikle sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik uygulamalarının 5G teknolojisi ile farklı bir boyut kazanması beklenmektedir. Ortak bir ağı paylaşabilecek tüm cihazlar, 5G teknolojisi ile daha hızlı veri akışı sağlayabilecektir. Bu nedenle ilgili teknolojinin nesnelerin interneti alanında da birçok yenilik ve gelişme getireceği beklenmektedir.
Nesnelerin interneti, sürücüsüz arabalardan akıllı evlere kadar, insansız hava araçlarından sesli asistanlara kadar birçok alanı ilgilendirmektedir. 5G teknolojisi ile gündelik yaşamda nesnelerin internetinin daha fazla etkileşim halinde olması beklenmektedir. 5G teknolojisinin sunmuş olduğu kapsama alanı, geniş olduğu için başta kırsal alanlarda olmak üzere mevcut problemlerin birçoğunun çözümünü sağlayabilir. Uzun vadede mobil ağlara erişimin artması ve bu bakımdan bölgesel ekonomilerin gelişmesi de beklentiler arasında yer almaktadır. 5G uyduları birbirleriyle iletişim kurabilecekken aynı zamanda diğer ağlar ile de birleşebilecektir. Bu nedenle 5G teknolojisinin en ücra köşelere dâhi gideceği beklenmektedir.
Geleceğin teknolojisi olan 5G teknolojisi, genel anlamda hız ve verimlilik sağlayacaktır. Hayatımıza giren yeni kavramların gelişmesinde de bu teknoloji büyük rol oynayacaktır. Bu nedenle herkesin 5G teknolojisini yakından takip etmesi ve zamanı geldiğinde kullanması gerekmektedir.
İlk yorum yapan siz olun